Tiramisu
Tortul este un produs fin de cofetarie. Acest desert este format din unul sau mai multe blaturi (uneori biscuiti), insiropate si unse cu diferite creme pe baza de vanilie, ciocolata, unt sau fructe. Partea superioara a tortului este decorata cu glazura si/sau fructe.
In mod traditional, torturile sunt rotunde, dar exista si torturi cu blat copt in formea dreptunghiulara, mai ales cele din productia industriala.
Tortul este consumat la diferite sarbatori traditionale cum ar fi nunti, aniversari si alte evenimente festive. Tortul de nunta este realizat din mai multe etaje, iar deasupra se pun figuri ale mirilor. Pe torturile aniversare se pune un numar de lumanari egal cu varsta celui sarbatorit, sau aceasta varsta poate fi reprezentata cu lumanari in forma de cifre.
Despre tortul Tiramisu se poate spune in mod cert, ca este unul dintre cele mai populare deserturi din intreaga lume! Acest deliciu traditional italian este un dulcele perfect pentru vara.
In trecut tortului Tiramisu i se mai numea si Supa Ducelui. Mai tarziu a primit numele si semnificatia pe care o are si in zilele noastre: "Tiramisu" sau in traducere din italiana "Ridica-ma!". Acest schimbare a denumirii se presupune ca a fost facuta datorita presupuselor sale proprietati afrodisiace.
Chiar daca urmati o dieta stricta, inchideti ochii, luati o pauza, si savurati putin din acest desert perfect, pentru ca regulile sunt facute pentru a fi uneori incalcate. Lasand gluma deoparte, acest desert este preferatul multor persoane. Nu contine prea mult calorii, asa ca este un desert ideal.
TORT TIRAMISU
Prajitura Tiramisu este un desert traditional italian delicios si apreciat peste tot in lume. Ceea ce il deosebeste de alte deserturi este aroma intensa si inconfundabila de cafea. Un alt element cheie la aceasta prajitura este branza Mascarpone, combinata in mod inspirat cu piscoturile. Aceste ingrediente impreuna reusesc sa alinte papilele noastre gustative. Tiramisu purta in trecut denumirea de Bagatela Toscana si se pare ca a fost preparata pentru prima data in Siena, o localitate din Italia, in onoarea Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici, care a vizitat acea zona. Ducele a fost atat de multumit de acel desert incat a dorit sa ia cu el acasa, in Florenta, reteta. Nici pana astazi nu este sigura originea acestui deliciu culinar, datorita faptului ca mai multe regiuni ale Italiei isi disputa paternitatea acestei prajituri. Lupta se da intre Venetia, Lombardia, Piemonte si Toscana.
Puteti incerca sa preparati tort Tiramisu singuri. Se spune despre el ca, "nu este nici usor, nici greu de facut." Acest lucru il pot confirma cele mai bune gospodine, care au incercat si nu au reusit intotdeauna, desi s-au straduit.
Intotdeauna, cea mai simpla modalitate, este sa va bucurati doar de magia gustului si partea cea mai grea, cea care presupune realizarea tortului, sa o lasati pe mana deja experimentatilor maestri cofetari.
CUM PREPARAM TIRAMISU?
In forma sa originala, Tiramisu continea destul de putine ingrediente: piscoturi, galbenusuri de ou, zahar, cafea, mascarpone si cacao. Atat! Deci in reteta originala nu existau albusuri de ou sau lichior. Totodata, Tiramisu avea la inceput forma rotunda, chiar cea dreptungiulara ar fi fost mai usor de realizat, folosind piscoturile. Tiramisu este servit cel mai des in pahare rotunde prin care poti vedea clar toate straturile. Si, dintotdeauna tiramisu s-a consumat rece, in niciun caz la temperatura camerei. In versiunile moderne de tiramisu se mai adauga si un amestec de frisca (sau albusuri batute) cu mascarpone, pentru a face tortul mai dens si cremos. In versiunile slab alcoolizate se mai adauga si vin de Marsala.
Astazi exista extrem de multe variante de Tiramisu, in care piscoturile sunt inlocuite cu felii de paine, Panettone sau biscuiti Oreo. De asemenea, se mai pot folosi si tot felul de amestecuri de branza, fructe sau bauturi alcoolice - de la rom la Irish Cream sau lichioruri precum Kahlua.
Tiramisu original, este facut cu branza Mascarpone, se poate utiliza si un alt tip de branza, dar gustul obtinut nu va fi cel “original”.
Maestrul cofetar prepara mai intai cafea fara zahar, apoi incepe prepararea tortului Tiramisu. In aceasta cafea, va inmuia piscoturile si le va aseza intr-un bol. Dupa ce se termina asamblarea tortului, acesta trebuie sa fie lasat sa stea in frigider. Cofetarii iscusiti il pregatesc cu o zi inainte, pentru ca este cel mai bun dupa ce sta peste noapte la rece.
TORT TIRAMISU – PARERI
Acesta este un tort, care se afla in topul listei cu deserturile preferate ale multor oameni, fiind apreciat chiar si cei care nu obisnuiesc sa consume dulciurile. In zilele calduroase de vara, tuturor ni se poate intampla sa ne scada glicemia si sa simtim nevoia de a consuma ceva dulce si racoros; tortul Tiramisu este un adevarat "leac" pentru astfel de situatii.
Odata ce il veti incerca, va garantam ca o veti face si adoua oara, gratie ingredientelor sale, bune luate in parte, divine, atunci cand sunt combinate.
TORT TIRAMISU - PRETURI
Tortul Tiramisu se consuma de obicei cu cafea. Pentru doua persoane suma medie de care aveti nevoie este de 50 lei.
* Preturile afisate sunt informative. Pentru detalii, va sugeram sa contactati cofetariile de mai jos:
Scrie comentariu:
Subiecte din categorie:
cofetariicofetarii bucuresticofetariecofetarie bucuresticofetarii din bucuresti