Aparat dentar
O dantura sanatoasa este un atu important pentru oricine. Un zambet fermecator si alb exprima o stare buna de sanatate, atat fizica cat si psihica. Dintii pot fi albi, pot fi sanatosi, dar trebuie sa dea o stare de confort si sa fie perfect aliniati. O asezare neregulata si o inghesuire a dintilor reprezinta in primul rand o neconcordanta intre maxilar si mandibula, iar aceasta nealiniere a dintilor ne afecteaza din punct de vedere estetic si functional. Medicul ortodont este solutia in acest caz, el ne va recomanda purtarea unui aparat dentar.
ce este aparatul dentar
Aparatul dentar este un dispozitiv medical format din bracketi, amplasati pe suprafata vestibulara. Acesti bracketi pot fi metalici sau ceramici. Cei metalici sunt mai putin estetici, dar reprezinta metoda cea mai eficienta de indreptare a dintilor, datorita frecarii mai mici intre componentele aparatului. Bracketii ceramici sunt mai placuti estetic, fiind de culoarea dintilor, dar eficienta unui astfel de aparat dentar este mai scazuta. Prin mijocul bracketilor trece un arc metalic, fixat cu ligaturi. Se ajusteaza periodic acest arc, astfel atingandu-se scopul principal, indreptarea dintilor. Bracketii exercita presiune asupra dintilor, si asa ei se indreapta. In ultima perioada au aparut aparate dentare care se amplaseaza pe suprafata palatinala si linguala, din motive estetice. Este o tehnica mai complexa si mai scumpa, care se adreseaza mai ales adultilor.
Medicul ortodont va face un studiu atent inainte de montarea aparatului dentar. El elaboreaza un plan de tratament si va amprenta dintii si mandibula pe modele, pentru studiu, pentru a compara muscatura actuala cu cea viitoare, cu dintii indreptati. Este necesara o serie de radiografii si poze pentru a determina pozitia maxilarului fata de baza craniului, dimensiunea mandibulei fata de osul antagonic, pozitia dintilor si a radacinilor. In anumite cazuri se pot extrage dinti, pentru a se ajunge la o aliniere corecta. Dupa montarea aparatului, pacientul se va prezenta periodic la medic pentru verificarea eficacitatii aparatului si ajustarea lui .
cand purtam aparat dentar ?
In copilarie, in perioada cresterii maxilarelor, este momentul cel mai eficient si bine tolerat de organism pentru aparatele dentare. Modalitatea de deplasare a dintilor pe arcada si repozitionarea osoasa il face sa fie la fel de eficient si la varsta adulta. Pentru ca aparatul sa fie eficace, periajul dentar trebuie facut mai riguros, folosind peria de dinti si apa de gura, dupa fiecare masa, insistand in zonele mai greu accesibile.
aparat dentar- concluzii
Daca ati luat decizia purtarii unui aparat dentar, atunci trebuie sa il folositi exact asa cum v-a recomandat medicul ortodont, iar la finalul tratamentului veti beneficia de un zambt de care puteti fi mandru. La sfarsitul procedurii, se va indeparta aparatul dentar, iar medicul poate decide corijarea smaltului, eventual si folosirea unor fatete aplicate pe suprafata exterioara a dintilor, pentru estetica.
Desi nu este o procedura comoda, aparatul dentar va ajuta in mod eficient sa indreptati dintii cu probleme, pentru a va mentine sanatatea si frumusetea dintilor. La sfarsitul tratamentului, dintii vor fi perfect aliniati iar dumneavoastra veti fi foarte multumit de rezultat.
Aparat dentar - preturi
In functie de bracketi si de tipul de aparat dentar folosit, preturile variaza intre 600 lei si 3000 lei pentru o arcada, iar in cazul aparatelor moderne plasate sublingual, se poate ajunge la 3000 euro /arcada.
Preturile sunt aproximative, pentru preturi exacte, va rugam sa va adresati cabinetelor stomatologice de mai jos
Scrie comentariu:
Subiecte din categorie:
cabinete stomatologicecabinete stomatologice bucuresticabinet stomatologiccabinet stomatologic bucurestistomatologiedentistidentist