Proteze dentare
Protezele dentare se gasesc atat la tineri cat si la oamenii mai in varsta. Bineinteles ca acestea difera de la un om la altul, iar motivele pentru care ei le poarta sunt diferite, dar intotdeauna printre aceste motive se vor afla sanatatea si aspectul estetic
Nu ne putem inchipui cum am putea sa ne descurcam in viata fara dinti,de aceea protezele dentare totale compenseaza aceste lipsuri. Fara dinti,oamenii si in general batranii nu ar putea manca sau vorbi.
Coroanele dentare sunt intotdeauna o solutie mai buna, precum este si implantul, dar in societatile mai sarace, lipsa dintilor inca se rezolva prin utlizarea acestor proteze totale.
Proteza totala acrilica este confectionata din acril, adica plastic, si indeplineste cu succes toate criteriile estetice. Unii pacienti se obisnuiesc mult mai usor decat altii cu acest tip de proteza. Protezele totale superioare sunt mult mai stabile decat cele inferioare, dat fiind faptul ca maxilarul superior nu se misca. Un dezavantaj al acestui tip de proteza este faptul ca aceasta acopera in totalitate cerul gurii iar acest lucru poate afecta simtul gustului. Proteza totala inferioara este mai instabila, deoarece mandibula este mobila, miscandu-se astfel si proteza, dar cu timpul pacientii vor invata sa controleze foarte usor acest lucru. Exista o veche zicala conforma careia capul poarta proteza si nu dintii, lucru care este foarte adevarat. Asadar, totul tine de rutina si obisnuinta.
Proteza acrilica partiala este destinata persoanelor care inca mai au cativa dinti, iar aceasta se ataseaza prin intermediul unor mici carlige, care o vor stabiliza mult mai bine. Aceste carlige sunt foarte importante, mai ales pentru proteza partiala inferioara, deoarece mandibula este mobila iar proteza nu trebuie sa se miste ,de exemplu,atunci cand mancam.
Proteza partiala scheletata WISIL este o solutie mult mai buna decat cele prezentate anterior, iar asta datorita stabilitatii oferite de scheltul metalic. Cerul gurii nu este complet acoperit, fapt care imbunatateste considerabil simtul gustului. In schimb, pentru aceasta proteza pacientul trebuie sa aiba cativa dinti, deoarece aceasta nu va fi sustinuta de micile carlige, ci va fi atasata cu ajutorul unor elemente speciale, de dintii deja existenti. Atunci cand mestecati presiunea va fi distribuita in mod egal pe dintii ramasi, iar astfel scade presiunea pe maxilar.
Merita mentionate si protezele Valplast. Valplast este un material care devine maleabil la temperatura din interiorul cavitatii bucale si de aceea este folosit pentru producerea de proteze flexibile. Aceste proteze adera mult mai bine pe gingie si ofera o distributie mai buna a presiunii in ceea ce priveste mestecatul. Din punct de vedere estetic, aceasta proteza este aproape invizibila iar pacientii se obisnuiesc repede cu ea. Inainte de utilizare, protezele Valplast se pun in apa calda si cand devin flexibile si elastice vor fi usor de pus pe dinti si gingii. In cazul in care proteza cade, aceasta nu se poate sparge datorita fibrelor de nailon din care este confectionata. De asemenea, producatorul ofera garantie pe viata anti-spargere.
Aparatele dentare pentru copii sunt recomandate mai ales pentru cei cu varste cuprinse intre 10-15 ani, dar ideal ar fi pentru cei in jurul varstei de 12 ani, atunci cand apare si ultimul dinte permanent. Dintii strambi sunt o problema des intalnita iar corectarea lor este importanta nu doar pentru estetica, ci si pentru mestecare si digestie. Pozitia corecta a dintilor pe maxilar in timpul mestecarii contribuie la distribuirea uniforma a presiunii. Asta prelungeste durata de viata a dintilor si a sustinerii acestora, incetinind degradarea.
Igiena protezei dentare
Pe toate suprafetele dure din cavitatea bucala se pot forma depuneri de placa bacteriana. Bacteriile se pot forma si pe proteza, la fel ca si pe dintii naturali. Cu trecerea timpului va aparea, de asemenea, si tartrul. Din aceasta cauza este necesara mentinerea igienei orale zilnice si dezinfectarea protezei.
Oamenii gresesc adrese ori atunci cand folosesc pasta si periuta de dinti normale. Aceste paste contin substante abrazive care nu afecteaza dintii naturali, dar care pot dauna protezei. Astfel de proteze deteriorate pot reprezenta un loc de inmultire pentru bacterii, si pot duce in cele din urma pana la infectarea tesutului moale din cavitatea bucala si la aparitia candidozei bucale. Pentru ca acest lucru sa nu se intample este necesara achizitionarea unei periute de dinti speciale pentru proteze si de asemenea si utilizarea unor tablete efervescente pentru a dezinfecta proteza.
Pareri despre proteze si aparate dentare
Bineinteles ca orice proteza este mai mult buna decat niste dinti lipsa sau decat lipsa lor cu desavarsire, iar pentru copii, aparatul dentar este cea mai buna solutie pentru indreptarea dintilor. Decideti impreuna cu medicul stomatolog care este cea mai buna solutie pentru dumneavoastra. Sunt necesare intre 5-7 zile pentru efectuarea acestor lucrari de restaurare, iar pacientii care stau mult timp fara sa rezolve aceste probleme pot suferi din cauza lipsei dintilor, in vreme ce copiii care vin la noi au intotdeauna dinti sanatosi si un zambet stralucitor.
Proteze si aparate dentare - pret
Proteza partiala acrilica ( pret / proteza ): 800 RON
Proteza totala ( pret/proteza): 1500 RON
Proteza partiala scheletata ( pret/ proteza ): 2000 RON - 2500 RON cu elementele speciale de atasare
Proteza partiala WISIL (pret / proteza ): 1100 RON
*Preturile afisate au caracter orientativ, pentru informatii exacte contactati cabinetele de mai jos:
Scrie comentariu:
Subiecte din categorie:
cabinete stomatologicecabinete stomatologice bucuresticabinet stomatologiccabinet stomatologic bucurestistomatologiedentistidentist