Intoarceti va la versiunea mobila a site ului
Bolile ochiuluiBolile ochiului. Aici aflati informatii despre bolile ochiului, cum descoperiti bolile, cum se trateaza si cabinete medicale unde puteti trata bolile ochiului.https://www.bucuresti365.roBolile ochiului

Bolile ochiului

Bolile ochiului pot aparea oricand, deci indiferent de varsta va puteti confrunta cu asa-numitele “erori de refractie” , care va obliga sa purtati ochelari, precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul.
Ochiul se poate inflama si dezvolta boli sistemice, care cauzeaza perturbari grave ale globului ocular. In acest articol va vom vorbi despre cele mai intalnite boli oculare.

  •  

sindromul ochiului uscat

Asa cum spune chiar numele, aceasta boala este generata de o lubrifiere si o umidificare insuficienta a ochiului. In cazul in care ochiul nu produce suficient de multe lacrimi, trebuie sa cautam cauzele, printre altele, in factorii externi nefavorabili.
Cauzele acestei boli pot fi: atmosfera uscata, vant, praf, utilizarea de lentile de contact, utilizarea excesiva a calculatorului, chirurgie refractiva (metodele mai vechi PRK sau LASIK), afectiuni ale pleoapelor, ca parte a procesului de imbatranire, secundar utilizarii unor medicamente (antialergice, antidepresive, anticonceptionale, multivitamine) sau secundar unor afectiuni generale autoimune (lupusul, Sindrom Sjogren), afectiuni tiroidiene, tratamente hormonale.

glaucom

Glaucomul este o boala destul de serioasa a ochiului, care, daca nu este tratata, poate duce la orbire. Este, de fapt, o afectiune a nervului optic.
Glaucomul se mai numeste si „rapitorul silentios al vederii”, deoarece simptomele sale apar doar atunci cand boala este in stadiu avansat. Asadar, este foarte important sa va faceti controale preventive ca sa verificati tensiunea oculara. Persoanele peste 50 de ani, sunt mult mai predispuse glaucomului, decat cei tineri.

strabism

Strabismul este o afectiune oculara in care axele oculare nu sunt paralele, ci deviate una fata de cealalta. Mai clar, aceasta boala este reprezentata de modul in care un ochi se uita intr-un punct fix, iar celalalt „fuge” si se uita intr-un punct total diferit. Aceasta boala se intalneste cel mai des la copii.
Cauzele strabismului pot fi multiple. In foarte multe dintre cazurile de strabism aparute la copil, motivele aparitiei bolii raman necunoscute, insa alte cauze pot fi ereditatea, viciile de refractie, vederea scazuta a unui ochi din diverse motive (leziuni ale fundului de ochi, cataracta, tumori intraoculare), afectiuni neurologice, afectiuni ale orbitei, afectiuni ale muschilor oculari, tumori si malformatii intracraniene etc.
Este foarte important ca examinarea oculara in strabism sa fie facuta cat mai aproape de momentul observarii deviatiei oculare de catre un medic oftalmolog cu experienta in oftalmopediatrie/strabologie (indiferent de varsta pacientului). Examinarea are ca scop decelarea cauzei care a produs strabismul si decizia asupra tipului de tratament necesar.

conjunctivita

Conjunctivita este o inflamare a membranelor mucoase translucide, care acopera sclera si interiorul pleoapei. Membrana conjunctiva este subtire, transparenta, cu rolul de a proteja si a pastra umiditatea ochiului.
Conjunctivita este o afectiune inflamatorie, natura cauzei fiind variabila: bacteriana, virala, alergica, factori iritanti, sau uneori la nou-nascuti datorita unui canal lacrimal incomplet deschis.
Pentru a determina cauzele conjunctivitei se iau in considerare si factorii externi, dar si simptomele de mancarime, roseata si senzatia de arsura.
Instituirea tratamentului trebuie facuta cat mai repede (in situatiile care necesita examenul secretiei conjunctivale, dupa antibiograma).
Tratamentul local consta in indepartarea mecanica a secretiilor prin spalaturi oculare (ser fiziologic, apa fiarta si racita, solutii antiseptice), apoi instilatii cu coliruri cu antibiotice, cu spectru larg sau conform antibiogramei.

keratoconus

Este vorba despre o deformare progresiva a corneei, care din rotunda devine conica. O cauza a acestei boli este considerata ca fiind un deficit enzimatic la nivelul corneei. Corneea este fereastra ochiului. Razele de lumina sunt refractate prin cornee, care, neavand o forma rotunda, ci conica, va determina o imagine neclara.
Aceasta boala se intalneste de obicei la adolescenti si interfereaza cu activitati precum cititul, condusul sau uitatul la televizor. Boala este de asa natura incat progreseaza odata cu timpul, iar singurul mod prin care puteti opri acest progres este interventia chirurgicala.
CROSSLINKING Cornean este o metoda moderna de tratament. Este o reactie de fotopolimerizare intre o substanta speciala riboflavina si colagenul din stoma corneana sub o lampa de UV-A speciala. Se aplica din 5 in 5 minute la nivelul cornean, apoi se sta sub aceasta lampa de UV 30 minute. Riboflavina intareste legaturile de colagen de la nivelul cornean, nemaipermitand corneei sa se deformeze.
Tehnica este realizata tot cu ajutorul laserului in femtosecunde, iar disconfortul pe care il resimte pacientul este minim. Stabilizarea refractiei si imbunatatirea vederii incep sa fie observate de pacient in aproximativ 2 luni.

cataracta

Atunci cand o persoana are cataracta, va vedea totul in ceata, vederea va deveni neclara. Cataracta se manifesta in peste 90% dintre cazuri la varstnici. Aceasta boala a ochiului este o consecinta a imbatranirii si se manifesta doar dupa varsta de 50 de ani.
Cataracta poate fi rezolvata doar printr-o interventie chirurgicala, inlocuind cristalinul natural al ochiului cu unul artificial si transparent. Interventia este foarte scurta si dureaza doar 20 de minute.
Recuperarea vizuala se constata de obicei chiar de a doua zi postoperator, dar vindecarea completa a ochiului se obtine cam la o luna dupa operatie. In acest timp, pacientul va face un tratament local cu picaturi (antibiotice si antiinflamatorii), va pastra o igiena riguroasa a zonei oculare si va evita orice fel de presiune pe ochiul operat.
Nu exista un moment optim pentru operatia de cataracta. In general, se indica operatia atunci cand scaderea vederii incepe sa afecteze activitatea zilnica a persoanei respective.
Este de preferat sa nu se astepte pana in ultimele faze de evolutie a cataractei pentru ca in aceste faze cristalinul este mai dur si mai greu de extras prin tehnica mentionata, cu un traumatism mai mare pentru tesuturile oculare si cu riscul unor complicatii intraoperatorii mai mare.

retinopatie diabetica

Aceasta boala a ochiului o intalnim la persoanele care sufera de diabet zaharat. Organismul acestora nu este capabil sa-si regleze singur nivelul de glucoza din sange, determinanad un numar foarte mare de boli oculare, dintre care, cea mai periculoasa este retinopatia, care inseamna ca vasele mici de sange de la nivelul retinei si-au incetinit functiile si s-au umflat.
Fluxul impropriu de sange produce leziuni celulelor nervoase care transmit imaginea creierului. Tocmai din aceasta cauza, o persoana are o vedere slabita. Diagnoticarea se face prin examen al fundului de ochi prin oftalmoscopie directa sau indirecta.
Prevalenta este de 40% si apare mai frecvent in diabetul de tip 1, iar amenintarea vederii apare in 10 % dintre cazuri. Retinopatia diabetica proliferativa RDP afecteaza 5-10 % din populatia diabetica. Pacientii cu DZ tip I au risc de RDP de 60%, la 30 de ani.

preturi

Pretul pentru un consult oftalmologic complet variaza intre 90 de lei si 300 de lei.

Preturile au caracter informativ. Pentru mai mult informatii, va rugam sa contactati clinicile oftalmologice de mai jos.

 


Daca v-a placut sustineti-ne pe:

Aici gasiti cabinete medicale unde puteti trata bolile ochiului

Bolile ochiului :
Impresiile, parerile si intrebarile dvs legate de Bolile ochiului