Ochelari de vedere
OCHELARII DE VEDERE
Alegerea ochelarilor de vedere poate fi o adevarata provocare! Problemele de vedere apar din ce in ce mai des, iar daca nu sunt depistate si corectate din timp, pot provoca deteriorarea continua a vederii. In momentul in care trebuie sa ne alegem o pereche de ochelari, exista o multime de aspecte de care trebuie sa tinem cont, de la partea estetica pana la cea functionala.
Cu totii cunoastem pe cineva mai in varsta, care reuseste sa citeasca ziarele fara probleme. Totusi, atunci cand aceasta persoana viziteaza un medic oftalmolog, este posibil sa iasa la iveala faptul ca sufera de miopie, adica vede foarte bine in apropiere si vede foarte neclar in departare.
Exista si o gluma pe tema asta, care spune ca toti japonezii, dupa varsta de 40 de ani poarta ochelari, din cauza vederii proaste, dar la romani nu este cazul. De ce? Nu pentru ca avem vederea mai buna decat a japonezilor, ci pentru ca japonezii au fost cu totii la consult!
Lasand gluma la o parte, de obicei, dupa varsta de 40 de ani este nevoie de ochelari, chiar si pentru oamenii care pana acum nu au mai purtat niciodata (cu exceptia ochelarilor de soare). Preventia este foarte importanta, dar si controlul regulat la un medic oftalmolog.
PARERI
Alegerea ochelarilor presupune respectarea urmatorilor pasi.
Primul pas, fara de care nu se recomanda purtarea ochelarilor, este consultatia oftalmologica. Consultatia oftalmologica presupune o examinare completa a ochiului si a anexelor sale, in vederea depistarii oricarui tip de probleme. Consultatia oftalmologica, fie ca este vorba doar de simpla masurare a dioptriilor sau de o investigatie completa, trebuie efectuata doar in centre de optica si de catre personal specializat: optometrist sau medic oftalmolog.
Cel mai des intalnim persoane care folosesc ochelari pentru citit, iar atunci cand vorbesc cu cineva care se afla relativ departe de ei, il privesc peste ochelari. Acestor persoane le sunt recomandati si alte tipuri de ochelari, cum ar fi cei pentru distanta, pentru a putea vedea clar si obiectele din departare. Ochelarii bifocali, cu functie dubla, sunt cei mai indicati pentru persoanele cu dificultati de vedere de aproape si la distanta, deoarece sunt functionali si ne scutesc de efortul de a-i schimba si de a le purta de grija, mai ales atunci cand suntem foarte ocupati. Acesti ochelari sunt caracterizati de divizarea celor doua lentile convexe: partea de jos a lentilei convexe este pentru vederea la apropiere, iar partea de sus a lentilei este pentru vederea la departare. Dezavantajele acestui tip de ochelari constau in schimbarea brusca a imaginii cand trecem de la partea pentru vedere la distanta la partea pentru vedere la apropiere; acest fenomen se mai numeste si „saltul imaginii”. Acesti ochelari nu sunt buni pentru distante de 40-80 cm, deci nu sunt potriviti nici pentru a lucra la calculator.
Aceste dezavantaje sunt rezolvate de ochelarii cu lentile multifocale sau progresive. Ele cuprind spectrul a trei dioptrii, printre care se numara si distanta intermediara, astfel veti avea o vedere stabila si clara in miscare. Cand priviti prima data in departare, iar apoi vreti sa priviti un obiect din apropiere, la o distanta de aproximativ 30 de cm, ochiul se adapteaza treptat, iar astfel nu veti avea parte de „saltul imaginii” si nici nu veti vedea obiectul marit brusc.
Daca lucrati intr-un birou, la calculator, cu siguranta trebuie sa priviti tastatura, monitorul, sa cititi documentul, sa vorbiti cu clientii si colegii. Cu acesti ochelari veti vedea foarte bine, la o distanta de 3-4 metri si in apropiere. Cu toate acestea, ochelarii nu va ajuta sa vedeti la o distanta mai mare de 5 metri.
Cu siguranta, cunoastem cu totii pe cineva care detine o pereche de ochelari cu lentile Photogray sau Photobrown. Acestea sunt niste lentile fotocromatice pentru ochelari, care isi schimba culoarea si gradul de permeabilitate in functie de cantitatea de lumina la care sunt expuse.
Trebuie sa mentionam si lentilele monofocale polarizate, pe care le puteti folosi daca practicati atletismul sau alte sporturi, daca sunteti langa apa sau zapada, ori alte suprafete care reflecta puternic lumina. Ei sunt, de asemenea, recomandati si soferilor care parcurg drumuri lungi in fiecare zi.
Printre avantajele purtarii de ochelari de vedere enumeram:
- obtinerea lor este simpla, consultatia oftalmologica pentru determinarea dioptriilor fiind un proces rapid si nedureros;
- perioada de adaptare este redusa (acomodarea cu ochelarii dureaza cel mult doua zile);
- nu necesita ingrijiri si produse aditionale de intretinere.
Exista si cateva dezavantaje:
- iti schimba aspectul fizic si esti conditionat de modelul acestora;
- pot deveni incomozi, daca nu alegi o rama potrivita si esti nevoit sa ii porti tot timpul;
- sunt incomozi in practicarea sporturilor si exista riscul sa se deterioreze.
DIN CE SUNT FACUTE LENTILELE PENTRU OCHELARI?
Exista lentile din sticla si lentile din materiale organice, precum plasticul. Peste 90% din lentilele folosite sunt din plastic, iar motivul pentru care oamenii le prefera pe acestea este ca sunt de doua ori mai usoare decat cele de sticla si nici nu se sparg usor. Avantajul lentilelor de sticla il reprezinta faptul ca ele nu se zgarie usor, precum plasticul, dar, chiar si in cazul plasticului, aceasta problema poate fi rezolvata, prin folosirea unor anumite solutii speciale aplicate pe lentila.
Lentilele din policarbonat sunt recomandate pentru copii si atleti, pentru ca reflecta lumina foarte bine si nici nu se sparg. Desigur, ca niciunul dintre noi nu isi doreste sa poarte niste lentile foarte groase, asadar optica moderna ne ofera o solutie foarte buna si pentru acest inconvenient. Grosimea poate fi ajustata, atunci cand diametrul lentilei corespunde cu dimensiunea ochiului. Toate acestea pot fi discutate si stabilite cu medicul dumneavoastra oftalmolog.
Daca va deranjeaza lumina, puteti opta pentru lentilele fotocromatice. Atunci cand stati in lumina soarelui, ele se vor opaciza, iar cand intrati intr-o incapere mai intunecoasa, ele vor deveni mai transparente.
Lentile pentru soare, lentilele colorate, sau cum le spunem toti, ochelarii de soare, ne protejeaza de radiatiile UV, dar trebuie sa stiti ca si acest tip de lentile pot avea dioptrii.Optica moderna ofera o alta imbunatatire lentilelor pentru ochelari, si anume, stratul antireflexie. Datorita acestui strat, lentila devine transparenta, si va va ajuta foarte mult daca, de exemplu, lucrati in fata unui monitor foarte luminat, facandu-va munca mult mai placuta si mai usoara. Acestea pot ajuta foarte mult si daca obisnuiti sa conduceti masina noaptea. Stratul care va protejeaza de radiatiile UV este recomandat tuturor oamenilor care lucreaza in spatii deschise sau care sunt expusi pentru un timp indelungat soarelui, deoarece neprotejandu-va puteti face cataracta, iar mai tarziu este posibil sa va pierdeti cu totul vederea.
DURATA
Unele cabinete de optica medicala ofera posibilitatea de a va realiza ochelarii intr-un interval de 15 minute, dar, de obicei, tot procesul va dura o zi.
PRET
In clinicile de optica medicala vi se poate determina dioptria prin intermediul calculatorului, iar acest serviciu este in totalitate gratuit la achizitionarea ochelarilor.
Preturile variaza intre 66 de lei si 2350 de lei, sau chiar mai mult.
*Atentie! Preturile au caracter informativ. Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati cabinetele oftalmologice de mai jos!*
Scrie comentariu:
Subiecte din categorie:
oftalmologiecabinete oftalmologicecabinet oftalmologicoftalmologclinici oftalmologiceclinica oftalmologie