Vaccinarea pisicilor
Una din grijile posesorului de pisici este vaccinarea periodica a felinei impotriva virusilor. Prin vaccinare se pot preveni o multime de boli, multe dintre ele grave sau mortale, pe care pisica le poate dezvolta. Felinele nevaccinate prezinta un risc crescut de mortalitate pentru ca organismul pisicii nu are un sistem imunitar puternic.
Exista doua motive principale pentru care ar trebui sa vaccinati animalele de companie si acestea nu ar trebui ignorate. Primul motiv este pentru a proteja animalele de diferite boli. Iar al doilea motiv este pentru a va proteja si pe dumneavoastra de anumite boli ale animalelor care se pot transmite si la oameni. Rabia este una dintre cele mai periculoase boli pe care oameni o pot lua de la pisici.
- Vaccinarea pisicilor este foarte importanta mai ales in cazul pisicilor care stau in afara casei. Vaccinul impotriva rabiei nu este obligatoriu, dar va poate scuti de multe probleme pe dumneavoastra, dar si pisica dumneavoastra. Este firesc pentru pisici sa se bata cu alte feline, iar muscaturile si zgarieturile rezultate pot duce la infectii.
- La fel ca in cazul oamenilor, o boala netrata poate avea complicatii fatale. Vaccinul anti-rabic se poate face pisicilor cu varsta de peste 3 luni, iar apoi, in functie de producatorul vaccinului, se va face o reimunizare o data la 1-3 ani.
vaccinarea pisicilor
Dupa ce ati decis sa luati un animal de companie este important sa mergeti cu el, cat mai repede, la medicul veterinar pentru un control. In primul rand, pentru a va asigura ca animalul dumneavoastra este bine si sanatos.
Dupa control si deparazitare, pisica va fi vaccinata de doua ori intr-un interval de o luna. Dupa aceea, pisica dumneavoastra va creste si va fi vaccinata doar o data pe an. Dupa ce pisica dumneavoastra atinge varsta de 4 luni, poate fi vaccinata impotriva rabiei. La fel ca si vaccinul impotriva bolilor infectioase, vaccinul anti-rabic trebuie facut o data la un an.
De fapt, in lupta impotriva bolilor infectioase ale pisicii, prevenirea este cea mai importanta, deoarece multe dintre consecintele bolii, ce au afectat deja felina, nu mai pot fi influentate sau eliminate prin tratament medicamentos.Daca pisica s-a imbolnavit, simptomele pot fi atenuate intr-o oarecare masura, dar acest lucru nu poate fi mereu garantat. Vaccinarea pisicii este responsabilitatea stapanului, deoarece animalutele nevaccinate reprezinta o sursa de imbolnavire pentru celelalte fiinte, fie om sau animal.Chiar daca pisica nu iese din casa, riscul de a se imbolnavi este in continuare mare. Virusii pot fi adusi in locuinta pe pantofi sau pe haine. In plus, conform legilor in vigoare, fiecare pisica care locuieste la curte si are contact cu alte animale trebuie vaccinata impotriva rabiei, o boala contagioasa si foarte periculoasa. Adeseori veterinarii opteaza sa nu streseze corpul felinei cu vaccinul anti-rabic daca aceasta nu iese deloc din apartament, avand in vedere ca singura modalitate prin care rabia se transmite este prin saliva sau sangele animalului infectat.
Primele vaccinuri se fac la varsta de 8 sau 9 saptamani, in functie de cand sunt intarcati puii, rapelul fiind la 2-3 saptamani. Vaccinurile trebuie sa protejeze pisica de bolile mai sus enumerate. Desigur, in functie de tipul de vaccin, planul de vaccinare poate fi modificat.Vaccinarea primara se face la un moment dat, in primul an de viata al pisicii, si consta in 2 sau 3 injectii la un interval de 3 saptamani, in functie de varsta pe care o avea pisica la prima injectie. Protectia completa este asigurata la circa 5 zile dupa ultima injectie.
Nu trebuie sa uitam totusi ca acest vaccin nu dureaza o viata intreaga si pentru a proteja pisica este necesara o revaccinare anuala. Intr-adevar, cu trecerea timpului, pisicile capata o anumita imunitate, dar vaccinul nu ar trebui ignorat deoarece imunitatea slabeste o data cu avansarea in varsta. VACCINAREA PISICILOR - recomandari
- Posesorii de animale se intreaba adesea cum vor reactiona companionii lor odata vaccinati. Este posibil sa apara o usoara febra, o umflatura in jurul zonei injectiei, ameteala si oboseala. Nu va faceti griji, toate aceste simptome dispar in cel mult 24 de ore de la vaccinare, iar pisica dumneavoastra va capata imunitate in fata bolilor, deci vaccinul este alegerea oricarui posesor responsabil de pisica.
Cei care se opun vaccinarii contraataca cu urmatoarele argumente. In multe cazuri se dezvolta la locul intepaturii o tumora de tipul carcinomului. Frecventa este cu atat mai mare cu cat pisica este vaccinata anual, asa cum recomanda multi veterinari. In acest sens, exista un alt argument: pisicile dezvolta imunitate pe o perioada mai indelungata decat un an. Astfel, se pare ca nici nu este nevoie ca pisica sa fie vaccinata anual.
O vaccinare polivalenta la 3 ani se considera a fi suficienta. Ca orice substanta medicamentoasa si vaccinul poate avea efecte secundare, in functie de organism. La fel cum unele vaccinari se dovedesc a fi fara eficacitate, pisica manifestand oricum boala sau, mai rar, pisica poate face o forma mult mai grava a bolii din cauza vaccinului. Acestea sunt cazuri rarisime si tin exclusiv de organismul animalului, in particular, sau de calitatea si corecta preparare a vaccinului. VACCINAREA PISICILOR - preturi
Preturile pentru vaccinarea pisicilor variaza intre 50 de lei si 120 de lei.
Preturile au caracter informativ. Pentru informatii sumplimentare, contactati cabinetele de mai jos.
Scrie comentariu:
Subiecte din categorie:
cabinete veterinarecabinet veterinarclinici veterinareveterinar