Vaccinarea cainilor
Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. In acest fel, orice organism viu, “invata” sa se apere, isi “pregateste o armata” de anticorpi impotriva bolii sau bolilor cuprinse in vaccin.Toti am fost vaccinati cand eram mici. Animalele noastre de companie trebuie si ele sa fie vaccinate pentru a fi protejate de tot felul de boli. Diferenta consta in faptul ca, animalele noastre de companie trebuie vaccinate in fiecare an. Cu aceasta ocazie, ele vor primi un vaccin impotriva diferitelor boli si unul impotriva rabiei.
VAccinarea animalelor de companie
Vaccinurile sunt preparate biologice care declanșează apariția răspunsului imun la organismele supuse vaccinării. Protecția imunologică se instalează după un interval de timp variabil de la inoculare (săptămâni, luni), în funcție de vaccin, și este de lungă durată. Pentru ca un vaccin sa actioneze, este nevoie de timp, asta inseamna ca nu imediat dupa injectare sau administrare, organsimul este protejat. Este posibil ca dupa o vaccinare sa fie necesara alta la scurt timp, pentru a fi siguri de efect. Efectul unui vaccin este imunitatea! Aceasta imunitate poate fi mai lunga sau mai scurta, iar in cazul cainilor revaccinarea se efectueaza anual pentru cele mai multe boli. Daca sunteti un stapan responsabil de caine, trebuie sa-l vaccinati. Vaccinarea ar trebui sa fie o rutina, ca si controalele anuale la veterinar. Astfel ii oferiti catelului sansa la o viata lunga si linistita alaturi de familia dumneavoastra. Vaccinarea animalelor de casa le ofera imunitate impotriva diferitelor boli care pot avea complicatii neplacute, poate chiar fatale. Trebuie sa tineti cont de faptul ca unele dintre cele mai periculoase boli nu au fost inca eradicate.
Vaccinarea cainilor
Catelusul dumneavoastra, ca orice fiinta mica, nu are deloc imunitate, asa ca este de datoria dumneavoastra sa-l ajutati, sa o dobandeasca. Prima vaccinare ar trebui sa se faca la 45 de zile dupa nastere, a doua la o luna dupa prima, iar cea de-a treia la 45 de zile dupa cea de-a doua injectie. Imunitatea se va dezvolta dupa 7-15 zile de la vaccinare si este recomandat ca animalele sa stea izolate in aceasta perioada. Ce inseamna defapt vaccinarea? Inseamna introducerea unei variante diluate a virusului in corpul cainelului pe care organismul trebuie sa o combata si astfel sa capete rezistenta, adica imunitate. Asa cum am mai spus, revaccinarea se va face in fiecare an.
Cele mai importante vaccinuri sau mai bine spus, boli impotriva carora se vaccineaza cainii la inceputul vietii, sunt parvoviroza, hepatita infectioasa si jigodia (distemperul). Pentru aceste boli exista vaccinuri ce le cuprind pe toate, numite polivalente. Exista si vaccinuri monovalente, mai cunoscute fiind cele impotriva parvovirozei canine.Vaccinarea este initiata pentru catei, la varsta de 5-6-7 saptamani de viata. Acest lucru se intampla pentru ca, dupa aceasta perioada, anticorpii primiti de la mama, incep sa dispara din organism, lasand organismul lipsit de aparare fata de aceste boli.
De obicei, vaccinarea este inceputa, de obicei, de la varsta de 5-6 saptamani cu vaccinarea impotriva parvovirozei canine (vaccinare monovalenta) sau si impotriva distemperului (jigodie), deci o vaccinare bivalenta. Vaccinarea se efectueaza doar in cazul unui caine clinic sanatos. Dupa aceasta prima vaccinare, dar nu mai devreme de 14 zile, se efectueaza o noua vaccinare (booster sau rapel) de stimulare suplimentara a imunizarii initiale si adaugare de valente noi (de boli impotriva carora se protejeaza animalul).
VACCINAREA -recomandari
Posesorii de animale se intreaba adesea cum vor reactiona animalele lor preferate dupa vaccine. Este posibil sa apara o usoara febra, o umflatura in jurul zonei injectiei, ameteala si oboseala. Nu va faceti griji, toate aceste simptome dispar in cel mult 24 de ore de la vaccinare, iar animalul dumneavoastra va capata imunitate in fata bolilor, deci vaccinul este alegerea corecta a oricarui posesor responsabil de caine.
Pentru majoritatea raselor, programul de vaccinare se termina la varsta de 4 luni, sau in apropierea ei. Totusi, exista o sensibilitate foarte cunoscuta la Rottweiler, Amstaff si uneori Golden, pentru parvoviroza canina ce poate evolua chiar si dupa aceste vaccinari, la varsta de 7-8 luni, foarte grav. Din acest considerent este recomandata o vaccinare suplimentara impotriva parvovirozei canine dupa varsta de 5 luni de viata.
VACCINAREA CAINILOR - preturi
Preturile variaza intre 30 de lei si 70 de lei pentru vaccinarea cainilor. Preturile au caracter informativ. Pentru informatii suplimentare, contactati cabinetele de mai jos.
Scrie comentariu:
Subiecte din categorie:
cabinete veterinarecabinet veterinarclinici veterinareveterinar