Ecografia 4D
Ecografia in sarcina este o metoda sigura si neinvaziva de a monitoriza bebelusul intrauterin.
Acest tip de ecografie este generata de aceleasi imagini ca si ecografia clasica 2D. Un aparat cu ultrasunete trimite unde sonore in corp. Aceste unde se intorc la la terminal si genereaza o imagine pe ecranul computerului. Ecografiile 2D sunt generate dintr-un singur unghi si astfel se obtine o imagine plana alb-negru a fatului. Ecografia 3D este generata din mai multe unghiuri.
Undele sonore sunt procesate de un program sofisticat si rezultatul este o impresionanta imagine 3D a bebelusului. Ecografia 4D, cunoscuta si ca 3D live, adauga elementul de timp real. Acum imaginea se misca. Poti vedea un „film" in timp real cu bebelusul tau in burtica!
CE INSEAMNA ECOGRAFIE 4D?
Pentru inceput, trebuie sa stim care este diferenta intre ecografia 3D si ecografia 4D. Toate ecografiile functioneaza pe baza utilizarii ultrasunetelor pentru a crea o imagine a bebelusului in uter. In cazul ecografiei 3D, imaginea este de tip tridimensional, in timp ce in cazul ecografiei 4D se creeaza un efect video live, similar unui film.
Cu ajutorul acestei ecografii, medicul poate identifica structura anatomica a organelor si eventualele anomalii structurale.
Ecografia 2D este tipul de ecografie standard folosit in sarcina. Ecografia 2D ajuta la monitorizarea fatului in uter pe tot parcursul sarcinii, dar este si cea cu ajutorul careia parintii aud primele batai ale inimii fatului sau il vad pentru prima data pe ecranul ecografului. De asemenea, ea este cea care poate spune cu precizie ce sex are copilul. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca ecografiile 3D si 4D au devenit mai populare si mai folosite, datorita avantajelor pe care le ofera.
Exista pe piata medicala mai multe aparate ecograf ce au aceasta functie, dar leaderul mondial in domeniu, conceput special pentru urmarirea sarcinii, este ecograful Voluson/General Electric.
Ecografiile 4 D sunt de durata (30-50 de minute), costisitoare si incomode pentru viitoarea mama, care trebuie sa stea culcata pe spate aproximativ o ora, cvasinemiscata. Ele nu sunt necesare la fiecare consult, chiar daca viitorii parinti isi doresc sa vada „ce face copilul”.
CUM SE FACE?
Cel mai potrivit moment pentru a face o ecografie 4D, dupa parerea medicilor specialisti (ginecologi), este perioada cuprinsa intre 24 si 34 de saptamani de sarcina. Exista doua termene care, dupa ginecologi, sunt foarte importante: in saptamana a douasprezecea, cand se face control pentru sindromul Down, si in saptamana douazecea, cand se face controlul inimii.
CUM SE FACE ECOGRAFIA?
Undele sonore sunt trimise in corp, din mai multe unghiuri (spre deosebire de ecografia clasica 2D, unde se trimit dintr-un singur unghi, generand o imagine plana) si formeaza o imagine tridimensionala a bebelusului. Acesta este surprins in timpul vietii intrauterine, astfel ca medicul poate aprecia miscarile fetale (ale buzelor si pleoapelor, miscarile respiratorii si deglutitia, de exemplu) si alte detalii: conformatia tesuturilor moi, degetele, urechile si, mai cu seama, sexul copilului. O alta caracteristica a ecografiei 4D in sarcina este ca genereaza imagini foarte clare si cu o rezolutie de pana la 40-60% mai buna decat a celor 2D.
Investigatia ofera informatii exacte despre pozitionarea copilului, precum si despre eventualele malformatii fetale, cum sunt cele cardiace, cerebrale, digestive, renale, ale fetei si ale sistemului osos.
Ecografia 4D nu are vreun efect nedorit asupra mamei sau fatului, iar calitatea imaginilor obtinute depinde de prezenta sau lipsa de lichid amniotic, de pozitia fatului si de interpunerea cordonului ombilical. Pe baza imaginilor oferite, medicul mai poate determina dimensiunea fatului, anomalii ale uterului, localizarea placentei, eventualele sangerari intrauterine.
Faptul ca ecografia este o metoda non-invaziva, non-iradianta, ce utilizeaza ultrasunete, confera avantajul de a permite efectuarea repetitiva a investigatiei, ori de cate ori este nevoie, fara a exista efecte secundare asupra dezvoltarii fatului.
Imaginea ecografica 4D a fatului este foarte placuta si profund emotionanta pentru parinti si pentru toti aceia care o vad. Imaginile pot fi salvate pe un CD sau DVD.
PARERI
Atunci cand se face o ecografie 3D sau 4D, dupa ce mama vede fata si zambetul copilului, se leaga o conexiune foarte puternica intre cei doi. Din acel moment mama incepe sa aiba mai multa grija de sanatea ei si a copilului.
In sarcina, ecografia 4D este cea mai relevanta din anumite puncte de vedere. Undele sonore sunt trimise in corp, din mai multe unghiuri (spre deosebire de ecografia clasica 2D, unde se trimit dintr-un singur unghi, generand o imagine plana) si formeaza o imagine tridimensionala a bebelusului. Acesta este surprins in timpul vietii intrauterine, astfel ca medicul poate aprecia miscarile fetale (ale buzelor si pleoapelor, miscarile respiratorii si deglutitia, de exemplu) si alte detalii: conformatia tesuturilor moi, degetele, urechile si, mai cu seama, sexul copilului. Pentru ca il poate observa aproape ca atunci cand l-ar avea in realitate in fata ochilor, medicul identifica devreme structura anatomica a organelor si eventualele anomalii structurale (de exemplu, spina bifida).
PRETURI
Preturile incep de la 370 de lei si pana la 750 de lei.
Preturile sunt informative. Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati cabinetele ginecologice de mai jos.
Scrie comentariu:
Subiecte din categorie:
cabinet ginecologiccabinet ginecologic bucuresticabinete ginecologicecabinete ginecologice bucurestiginecologieginecologclinici ginecologiecabinet ginecologie