Mamografie
Primul simptom al cancerului mamar, pe care majoritatea femeilor il observa, este un nodul la nivelul sanului. Acolo apare o roseata, chiar o durere sau disconfort, inclusiv la nivelul mameloanelor. In trecut, diagnosticarea cancerului mamar se facea intamplator sau atunci cand femeile isi observau singure modificarile de la nivelul sanilor. Din pacate, aceasta boala a devenit foarte des intalnita si, din aceasta cauza, examinarea sanului trebuie sa faca parte din controlul lunar, de rutina, al sanatatii unei femei.
Mamografia reprezinta una din cele mai performante metode de diagnosticare a cancerului mamar. Aceasta metoda este foarte asemanatoare cu procedurile radiologice care folosesc raze X. Controlul regulat cu ajutorul mamografiei reprezinta cea mai buna metoda de a descoperi cancerul de san, inainte de a aparea semne sau simptome evidente. Dupa multe analize, s-a demonstrat ca, prin mamografie, se pot evidentia frecvent tumori care apar la femeile trecute de 50 de ani. Este un tip special de examinare radiologica a sanului, facuta cu ajutorul unui aparat care evidentiaza chiar si cele mai mici modificari, prea mici pentru a putea fi depistate la o simpla palpare.
In functie de simptomatologia care exista, se pot face doua tipuri de controale: un prim control se adreseaza femeilor fara simptome vizibile, al doilea, pentru femeile care deja au simptome ce indica prezenta cancerului mamar.
Mamografie descriere
Pe rand, se vor expune obligatoriu ambii sani. Se va pozitiona sanul pe platforma aparatului de mamografie si se va presa usor, incat acesta sa se aplatizeze suficient, pentru ca tesutul mamar sa fie vizualizat cat mai bine pe mamografie. Este necesar ca sanul sa stea drept, astfel incat sa nu apara neclaritati pe ecran. Din acest motiv, va fi nevoie sa va tineti respiratia pentru cateva secunde. Dupa control, doctorul va explica radiografia facuta. Datorita metodelor imagistice de investigatie, pot fi diagnostificate modificarile care, la un control normal, nu pot fi descoperite. In cazul in care cancerul este identificat devreme, sansele pentru a fi vindecat sunt mai mari.
Este foarte important de stiut, ca dupa o mamografie nu raman raze X in corpul pacientului.
Atat timp cat sunt folosite in dozele recomandate, razele X nu produc efecte secundare. În doze mari, razele X pot fi periculoase pentru organism, dar, prin folosirea lor corespunzatoare, se pot descoperi tumori care pot fi vindecate la timp. Zilnic, toti suntem expusi la raze X. Cantitatea folosita prin mamografie este egala cu cantitatea pe care o primeste un om in viata de zi cu zi, timp de trei luni. Totusi, mamografia nu se recomandă femeilor insarcinate.
Mamografie digitala
Aceasta metoda foloseste o imagine obtinuta din conversia radiografiei, in imagine digitala. Mamograful digital permite radiologului sa capteze si sa manipuleze imaginile, astfel incat anomaliile sa fie vizualizate cat mai bine. Un alt beneficiu al mamografului digital este riscul de iradiere minim.
Preturi
Pretul unei mamografii variaza intre 100 si 200 ron.
Scrie comentariu:
Subiecte din categorie:
cabinet ginecologiccabinet ginecologic bucuresticabinete ginecologicecabinete ginecologice bucurestiginecologieginecologclinici ginecologiecabinet ginecologie