Intoarceti va la versiunea mobila a site ului
FoliculometriaFoliculometria. Afati totul despre foliculometrie, proceduri, preturi, date de contact si adresele cabinetelor ginecologice.https://www.bucuresti365.roFoliculometria

Foliculometria

FOLICULOMETRIA

Foliculometria este procesul de monitorizare cu ultrasunete a dezvoltarii folicului de la inceputul ciclului menstrual. Foliculometria este una dintre cele mai eficiente modalitati de a determina ovulatia. Aceasta metoda utilizata in cazul femeilor care au ciclul menstrual neregulat, atunci cand alte metode nu sunt potrivite.
In cazul unui ciclu menstrual regulat de 28 de zile, ovulatia are loc aproximativ 14 zile dupa inceperea ciclului menstrual. Atunci cand o femeie se afla in ovulatie, aceasta este fertila, in mod special in cele doua-trei zile care preced ovulatia.

CAND SE FACE?

Foliculometria este un proces de monitorizare cu ultrasunete al dezvoltarii folicului de la inceputul ciclului menstrual. Exista mai multe motive  pentru care se efectueaza foliculometria:
- monitorizarea ovulatiiei in tratamentul infertilitatii;
- pentra a exclude o problema cu functia ovarelor;
- pentru a verifica daca ciclul este anovulatoriu.
In cazul in care o femeie are un ciclu menstrual regulat, care dureaza 28 zile, atunci prima sesiune de foliculometrie ar trebui sa inceapa de la a opta la a zecea zi a ciclului. In aceste zile ovulatia este imposibil de determinat, deoarece foliculii in aceasta etapa sunt doar in curs de dezvoltare. Dar la o examinare se poate determina chistul folicular.
In cazul in care ciclul menstrual al femeii are mai mult sau mai putin de 28 de zile, atunci procedura ar trebui sa inceapa aproximativ cu sase zile inainte de presupusa perioada de ovulatie. Ar trebui sa se tina cont de faptul ca cea de a doua faza a ciclului dureaza aproximativ treisprezece sau paisprezece zile, nu depinde de cat dureaza prima faza. Uneori, medicul poate, in mod individual, sa indice procedurile.
In a opta zi de la ultrasunete, foliculul va fi evident vizibil. Acesta este mult mai mare decat toti ceilalti foliculi si in el este in curs de dezvoltare ovulul. Se intilnesc cazuri foarte rare in care se dezvolta mai mult de un folicul pe parcursul perioadei. Dar de multe ori ajunge la dimensiunea potrivita este numai unul. Foliculul creste progresiv in marime si ziua ovulatiei elibereaza ovulul si o cantitate mica de lichid folicular. Apoi, gata de a fi fertilizat, ovulul este eliberat in cavitatea abdominala.
In acest moment, foliculul ajunge la o dimensiune de 25 mm. Intre a cincisprezecea si a saptesprezecea zi a ciclului menstrual, la locul ovulatiei poate fi remarcat corpul galben. Odata cu apropierea menstruatiei, acesta scade treptat in dimensiune si devine un singur strat endometru.

PARERI

Foliculometria este o procedura simpla, sigura si complet nedureroasa. Ovarele sunt glandele reproducatoare ale femeilor, acestea fiind situate in pelvis, cate una pe fiecare parte a uterului. Fiecare ovar este, aproximativ, de marimea si forma unei migdale. Acestea produc ovule si hormoni feminine. In cazul in care un ovar lipseste sau este disfunctional, celalalt produce ovule fara probleme. Este cunoscut faptul ca si femeile cu un singur ovar pot sa raman insarcinate.
Limitari: examenul cu ultrasunete nu ofera informatii privind permeabilitatea trompelor uterine, prezenta proceselor aderentiale, a inflamatiilor,  a endometriozei etc, astfel de informatii putand fi obtinute doar prin laparoscopie.

FOLICULOMETRIA CU ULTRASUNETE

In timp ce foliculii mici, cu un diametru de la 0,4 cm pana la 0,6 cm, se afla de obicei pe ambele ovare in timpul primelor zile din ciclului menstrual, un folicul devine dominant din a zecea zi. Foliculul dominant creste in fiecare zi, 2-3 mm pe zi si ajunge la 18 – 24 mm inainte de ovulatie.
Foliculometria cu ultrasunete implica o serie de examinari cu ultrasunete transvaginale pentru a monitoriza cresterea folicului. Urmarirea foliculului cu ultrasunete incepe de la a sasea zi pana la opta zi al ciclului menstrual. Ea continua in fiecare zi sau la doua zile, pana la finalul ovulatia. Aceste verificari zilnice permit vizualizarea foliculului in crestere, vazut pe monitor ca un balon negru in crestere.
Cand se ajunge la ovulatie, se observa diverse modificari:
- dispar structurile chistice de pe ovar;
- prezenta fluidului follicular.
Avantaje: permite evaluarea starii generale a uterului si ovarelor, corespondenta lor cu fazele ciclului menstrual si identificarea anumitor anomalii (de exemplu, chisturi si miomuri); permite monitorizarea cresterii foliculilor in ovare, a ovulatiei si dezvoltarii corpului galben (corpus luteum); permite determinarea dereglarilor de ovulatie; permite evaluarea modificarilor ciclice in endometrie si determinarea anumitor disfunctionalitati; in cazul ciclurilor neregulate, permite stabilirea cauzelor intarzierilor.
Ultrasonografia permite, de asemenea, stabilirea semnelor indirecte ale procesului aderential si ale endometriozei externe extinse, precum si ale adenomiozei. Dar toate acestea pot fi stabilite doar de un medic competent.
Dezavantaje: in mainile unui specialist necalificat, metoda isi pierde valoarea si caracterul informativ, transformandu-se intr-o risipa de bani sau (si mai rau) in diagnostice incorecte, „tratament” inutil si pierdere de timp si enrgie pentru pacienta.

PRETURI


Preturile pentru foloculometrie incep de la 150 de lei si pana la 250 de lei
Preturile sunt informative. Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati cabinetele ginecologice de mai jos.


Daca v-a placut sustineti-ne pe:

Alegeti cabinetele ginecologice la care puteti apela pt foliculometrie

Foliculometria :
Impresiile, parerile si intrebarile dvs legate de Foliculometria