Angina pectorala
Angina pectorala de efort este o forma de manifestare a bolii cardiace ischemice, caracterizata prin crize de durere pectorala (in spatele sternului), care apar la efort sau la emotii. Aceste crize dureaza cateva minute si dispar la incetarea cauzelor sau la administrarea nitroglicerinei sub limba.
Multi dintre noi stim, probabil, pe cineva care are angina pectorala sau suferim chiar noi de aceasta afectiune. Angina pectorala este prima etapa a bolii arterelor coronare, care se manifesta prin durere sau prin atacuri anginoase si preced infarctul miocardic. Simptomele anginei pectorale se aseamana foarte mult cu infarctul miocardic, care, in schimb, dureaza mult mai mult
Angina pectorala – simptome
Simptomul principal durerea, „ca o gheara, arsura sau sufocare" , insotita uneori de teama de moarte iminenta, este variabila ca intensitate - de la jena sau disconfort la dureri atroce.
Cel mai frecvent este localizata in regiunea retrosternala mijlocie si inferioara si mai rar in regiunea precordiala, pe care bolnavii o cuprind cu una sau ambele palme.
Poate iradia in umarul si membrul superior stang, de-a lungul marginii interne, pana la ultimele doua degete, uneori catre gat, mandibula, omoplat. Uneori se intampla sa simtiti dureri mari in zone atipice, precum zona dintre omoplati, la umeri (cel mai des la umarul stang) sau chiar la cot, cu o durata mare, de 10 minute, insotita de o crestere brusca a tensiunii. Aceste episoade ureaza de obicei 1 - 3 minute, rar 10 - 15 minute, cum am descris anterior, iar frecventa crizelor este variabila.
Durerea apare in anumite conditii: efort fizic (de obicei la mers), emotii, dupa mese copioase, abuz de tutun, tahicardie, frig etc. Cedeaza prompt la repaus si la administrarea de nitroglicerina. Criza dureroasa este insotita uneori de palpitatii, transpiratii, paloare, lipotimie, lipsa de aer.
In general, durerile care au caracter de intepatura, situate in zona dintre clavicula si sanul stang si durata de secunde, care sunt accentuate de inspiratie sau de mobilizarea corpului, au probabilitate mica sa fie de origine cardiaca, deci in acest caz nu vorbim despre angina pectorala.
Atunci cand vorbim despre infarctul miocardic, dupa aceste simptome, urmeaza o senzatie brusca de slabiciune, o transpiratie puternica, dar si senzatia lipsei de aer din plamani. Durerea “surda” din plamani, in cazul infarctului miocardic, este similara cu cea a atacului anginos, dar cu toate acestea, diferenta consta in faptul ca dureaza mai mult de jumatate de ora, de multe ori chiar si ore intregi, fiind foarte intensa si de nesuportat.
Angina pectoral stabila
Durerea in cazul anginei poate fi stabila - durerile sunt putin frecvente si apar doar in cazul depunerii de efort substantial. Caracteristic este faptul ca durerea se declanseaza doar atunci cand persoana depune un efort de aceeasi intensitate (de exemplu, durerea apare sistematic doar dupa 30 de minute de mers pe jos). Acesta este elementul care defineste stabilitatea.
Aceasta manifestare a bolii se intampla, in general, dupa ce ati fost expus unui stres continuu, dar si daca va simtiti extenuat fizic in fiecare zi. Simptomele distinctive ale anginei pectorale sunt reprezentate de atacul anginos care dureaza intre 3 si 5 minute, dupa care se opreste si tot asa pana inceteaza.
In cazul celor care sufera de angina pectorala, acest atac poate aparea si ca urmare a activitatilor de zi cu zi pe care le aveti, sau a minimului de efort fizic. Un bun exemplu ar fi obisnuitul urcat al scarilor. Acest atac se poate manifesta si din cauza lipsei de oxigen datorita efortului depus.
Angina pectorala instabila
Durerea poate fi instabila si invers proportionala cu efortul despus - in acest caz, durerile apar atunci cand persoana depune un efort de mica intensitate si inceteaza destul de greu chiar si dupa administratea de nitrati. Daca durerea se produce in stare de repaus, situatia este grava. Evolutia catre infarct este foarte frecventa, daca nu se intervine pe cale medicala.
Acest tip de boala este complet imprevizibila, intrucat atacurile anginoase pot aparea intr-un vis sau atunci cand cineva se odihneste. Aceste simptome apar din cauza unui blocaj semnificativ, sau chiar complet, a unui vas de sange, atunci cand circulatia sanguina se opreste complet neasteptat, iar la inima nu va ajunge cantitatitatea de oxigen necesara. Daca aceasta situatie persista, este o probabilitate foarte mare ca acea persoana sa sufere de un atac de cord.
Spre deosebire de angina stabila, simptomele in cazul celei instabile sunt mult mai grave, pentru ca atacul este prelungit si dureaza cel putin 15 minute, uneori chiar mai mult de o jumatate de ora, cu toate masurile pe care persoana afectata le ia pentru a se putea ajuta singura, precum odihna sau somnul.
Angina Prinzmetal sau angina vasospatica
Durerea de tipul Prinzmetal este o forma particulara si foarte rara de angina pectorala, ce apare doar la anumite ore, cu regularitate, in general cand pacientul este in stare de repaus, dimineata, fiind insotita de o pierdere a cunostintei. Tulburarile ritmului cardiac pe care o da acest tip de angina pot fi importante si intr-o treime din cazuri, boala evolueaza catre infarct.
Din fericire, aceasta forma a bolii este foarte rara si este prezenta doar la 2 % dintre pacienti. Simptomele tipice pentru angina vasospastica sunt contractile spasmodice in piept sau durerile in piept. Recomandarea cardiologului ca tratament rapid este o intepatura in piept, care va duce la o reabilitare rapida a ritmului cardiac.
Angina pectorala stabila nu se vindeca doar prin tratament, deoarece ea se poate transforma in angina pectorala instabila, despre care am vorbit putin mai sus, iar din moment ce dificultatea bolii creste, cu atat creste si riscul atacului de cord.
Cauzele anginei pectorale
Principala cauza (90 - 95%) este ateroscleroza coronariana (formarea unor placi de grasime in interiorul arterelor care hranesc inima), care realizeaza ingustari sau chiar blocari ale fluxului sanguin la nivelul coronarelor, conducand la suferinta zonei de miocard hranite de vasul respectiv.
Mult mai rar, angina pectorala poate aparea in boli avansate ale valvei aortice, anemie severa, tahicardiile paroxistice, hipertiroidism etc.
Angina pectorala este consecinta unui dezechilibru brusc, aparut la efort, intre nevoile miocardului de oxigen si posibilitatile arterelor coronare ingustate de a-l aproviziona cu sange oxigenat.
Durerea ori presiunea simtita in piept se resimte deoarece fluxul sanguin coronanian nu este capabil sa furnizeze cantitatea necesara de sange inimii, o asa-numita ischemie miocardica. Cea mai intalnita cauza a acestei boli este ateroscleroza, care duce la ingustarea diametrului arterelor coronare. Aceasta boala poate avea cauze precum tensiunea ridicata, nivel mare de trigliceride sau colesterol in sange, diabetul, obezitatea, stresul, lipsa exercitiului fizic, fumatul, dar poate fi cu siguranta si o predispozitie genetica.
Angina pectorala – Tratament
Tratamentul crizei anginoase se face cu intreruperea efortului sau cauzei declansatoare. Daca nu cedeaza in cateva minute, se recomanda administrarea de nitroglicerina sublingual. Daca durerea nu cedeaza in 5 minute, se poate administra al doilea comprimat, iar daca nu cedeaza in 20 - 30 de minute, se suspecteaza un sindrom coronarian acut (risc de infarct miocardic) si trebuie anuntata salvarea.
Tratamentul bolii de fond - arteroscleroza - presupune corectarea factorilor de risc printr-un stil de viata sanatos si tratament medicamentos, prescris de medicul cardiolog. Acesta va urmari, prin controale periodice si anumite analize de laborator, eficienta si efectele secundare ale tratamentului.
In anumite cazuri, terapia medicamentoasa poate sa nu fie suficienta, impunand-se adoptarea unor metode mai evazive de tratament: interventional (angioplastie, cu montarea in interiorul coronarei ingustate a unui dispozitiv care mentine vasul deschis, numit stend) sau chirurgical (by-pass aortocoronarian).
In cazul in care sufera de un atac anginos, pacientului ii este dat o lingura sau doua de nitroglicerina, pentru ameliorarea simptomelor. Este, de asemenea, recomandata administrarea unui medicament antianxietate pentru a calma pacientul si a ii incetini ritmul cardiac si a calma reactia naturala de teama.
Daca nu aveti nitroglicerina, sunt recomandati antagonistii de calciu, mai ales daca este vorba de un atac asociat cu tensiunea arteriala crescuta. Medicul dumneavoastra va va sfatui sa aveti grija de sanatatea dumneavoastra prin eliminarea tuturor factorilor de risc, precum obezitatea, fumatul, hipertensiunea arteriala, iar pacientii diabetici sa aiba un control glicemic bun.
Consultul cardiologic – Pret
Pentru specialistii cardiologi este necesar sa alocati, in general, intre 120 de lei si 400 de lei.
*ATENTIE! Preturile sunt orientative. Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati cabinetele de cardiologie de mai jos! *
Scrie comentariu:
Subiecte din categorie:
clinici medicaleclinici medicale bucuresticlinica medicalaclinica medicala bucuresti