Medicina muncii
Medicina muncii este specialitatea medicala care studiaza relatia om-munca, adaptarea omului la munca si adaptarea muncii la persoana care o efectueaza. Este o specialitate medicala extrem de vasta, de relatie, care inglobeaza cunostinte din toate celelalte specialitati medicale. Medicina muncii se ocupa cu preventia, diagnosticarea si managementul bolilor profesionale si a celor legate de profesie, a accidentelor de munca, precum si cu promovarea sanatatii la locul de munca, pentru cresterea productivitatii angajatilor.
Medicina muncii a fost nimita initial „medicina industriala”, referindu-se strict la activitatile medicale in cadrul unitatilor industriale din diferite sectoare (minerit, constructii de masini, prelucrarea lemnului etc). Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, programele de medicina ocupationala au fost extinse in alte sectoare, precum unitati bancare, administrative, comerciale si altele similare care nu pot fi numite industriale. De aceea a fost introdus termenul de medicina muncii sau „ocupationala”.
Astazi, complexitatea crescanda proceselor industriale moderne necesita o activitate medicala specifica sustinuta la locul de munca, pentru rezolvarea problemelor de expunere la noxe profesionale extrem de variate, probleme de ergonomie a muncii, de promovare a sanatatii angajatilor.
Serviciile de medicina muncii vin cu solutii pentru problemele de sanatate si, daca acestea sunt corect accesate, pot ajuta angajatul sa constientizeze necesitatea de a fi sanatos, pentru el insusi si ca sa poata fi de folos in familie, la locul de munca si in societate.
CU CE SE OCUPA MEDICINA MUNCII?
Medicina muncii este specialitatea medicala care studiaza relatia om-munca, adaptarea omului la munca si adaptarea muncii la persoana care o efectueaza. Aceasta ramura medicala se concentreaza asupra conservarii si imbunatatirii sanatatii lucratorilor si a capacitatii lor de lucru.
Medicul de medicina muncii este format in cadrul unui program de pregatire post-universitara de 4 ani prin rezidentiat, in urma caruia sustine examenul de specialitate.
Medicul competent in medicina de intreprindere este un medic cu drept de libera practica, care a urmat un curs de 6 saptamani de pregatire in medicina de intreprindere, ceea ce ii confera competenta limitata in acest domeniu.
Medicul de medicina muncii responsabil de sanatatea angajatilor de la un anumit loc de munca are urmatoarele indatoriri:
• sa posede, pe langa cunostinte medicale si stiintifice solide, bune capacitati de comunicare si relationare;
• sa cunoasca procesele tehnologice si operatiunile indeplinite de catre muncitori, sa fie familiarizat cu proprietatile toxice ale materialelor folosite, precum si cu toate riscurile asociate locului respectiv de munca;
• sa determine aptitudinea fizica si emotionala a unui angajat pentru locul sau de munca;
• sa ofere consiliere angajatorului in vederea preventiei bolilor legate de locul de munca, sa le diagnosticheze la timp si sa le semnalizeze organelor competente atunci cand acestea apar;
• sa posede o buna cunoastere a legislatiei in vigoare in domeniul sanatatii si securitatii in munca, a metodelor si regulilor de protectie a muncii;
• sa respecte confidentialitatea relatiei medic/pacient, etica profesionala si legislatia in domeniu;
• sa inteleaga atat problemele angajatorului, cat si cele ale muncitorilor.
Pareri
Serviciile de medicina muncii privind supravegherea sanatatii lucratorilor, asigura efectuare:
• controlului medical la angajarea in munca;
• controlului medical de adaptare;
• controlului medical periodic;
• controlului medical la reluarea muncii
• controlului medical la inscrierea in liceu si facultate;
• controlului medical pentru soferi amatori si profesionisti.
Dupa cum se vede, viata de zi cu zi este inimaginabila fara aceasta ramura a medicinei, pentru ca avem nevoie de o adeverinta medicala care sa ateste ca suntem apti de a educa, de a conduce o masina sau de a fi angajati.
Controalele periodice sunt foarte importante, deoarece oamenii pot descoperi diferite boli, despre care nici nu stiau ca exista in organismul lor.
In medie, o persoana face analize de sange o data la cinci ani. Prin controlul periodic anual, detineti controlul asupra sanatatii dumnevoastra si, in cazul in care apare o problema, poate fi tratata din timp.
In anumite joburi, angajati sunt expusi la diferite influente daunatoare si cu timpul pot suferi de anumite boli care sunt specifice pentru acel domeniu de activitate.
PRETURI
Pentru profesiile care includ lucrul cu copiii, controlul de medicina muncii costa de la 25 de lei pana la 35 de lei. Pentru conducatorii auto de la 60 de lei si pana la 75 de lei, iar pentru manageri de la 95 la 110 de lei.
Aceste informatii sunt cu caracter informativ. Pentru mai multe detalii, va rugam sa contactati clinicile medicale de mai jos.
Scrie comentariu:
Subiecte din categorie:
clinici medicaleclinici medicale bucuresticlinica medicalaclinica medicala bucuresti