Hipertensiunea
Hipertensiunea reprezinta cresterea tensiunii arteriale, cand sangele exercita o presiune prea mare pe peretii arteriali si are conseciente severe asupra starii de sanatate, cauzand boli cardiace, accidente vasculare cerebrale si insuficienta renala.
Hipertensiunea arteriala, supranumita „ucigasul tacut”, evolueaza fara simptome, ajungandu-se la complicatii grave, de aceea, din ce in ce mai multe persoane sunt preocupate de aceasta boala, in mod justificat. Primim un semnal de alarma doar atunci cand se inregistreaza cresteri bruste ale tensiunii arteriale, care se manifesta prin cefalee, ameteli, zgomote in urechi, tulburari de vedere, greturi sau stare de rau general. Putem fi hipertensivi de mult timp, fara sa stim acest lucru, daca nu controlam periodic tensiunea.
Valori si statistici
Se considera ca valorile tensiunii arteriale optime trebuie sa fie sub 120/80 mmHg si 139/89 mmHg; primul numar reprezinta tensiunea arteriala sistolica, adica presiunea din artere cand inima se contracta si pompeaza sange, iar al doilea numar reprezinta tensiunea arteriala diastolica, adica presiunea din artere cand cordul este relaxat, dupa contractie. Pentru a stabili daca suferim de aceasta boala cronica, pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii o considera un motiv de reala ingrijorare, doarece afecteaza o treime din populatia adulta a lumii, este recomandat sa facem trei masuratori consecutive pe parcursul a una pana la trei saptamani. In Serbia se crede ca 10 pana la 25% din populatie se confrunta cu aceasta afectiune.
Cauze
Cand cauzele aparitiei bolii sunt necunoscute vorbim despre hipertensiunea primara sau idiopatica, iar atunci cand boala este declansata de alte afectiuni, precum bolile cronice renale sau boli ale tiroidei, ne confruntam cu hipertensiunea secundara. Factorii de risc care predispun la hipertensiune arteriala sunt varsta, rasa sau etnia, obezitatea, stilul de viata nesanatos sau antecedentele familiale.
Preventie si tratament
Pentru a trata boala, prima masura necesara este schimbarea stilului de viata prin renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool, reducerea consumului de sare, practicarea de exercitii fizice si adoptarea unei diete bazate pe alimente sarace in grasimi, pe fructe si legume si alimente bogate in potasiu. Dar cel mai important este sa nu amanam vizita la medic si sa urmam cu strictete toate recomandarile acestuia, atat medicamentoase, cat si in ceea ce priveste stilul de viata.
Pret
Pretul unei vizite la cardiolog variaza intre 128 de lei si 183 de lei, dar sanatatea si viata noastra nu au pret. Pentru detalii va sugeram sa contactati clinicile de mai jos:
Scrie comentariu:
Subiecte din categorie:
clinici medicaleclinici medicale bucuresticlinica medicalaclinica medicala bucuresti