Intoarceti va la versiunea mobila a site ului
ElectrocardiogramaElectrocardiograma. Totul despre electrocardiograma, de ce trebuie facuta, ce clinici ofera servicii de electrocardiograma, preturi si informatii utile.https://www.bucuresti365.roElectrocardiograma

Electrocardiograma

Probabil, toti cititorii site-ului nostru, care citesc acum acest text, au facut macar o data in viata o electrocardiograma .
Electrocardiograma reprezinta o parte foarte importanta a controlului facut de un cardiolog si se face atunci cand pacientul prezinta semnalmentele unei boli cardiace sau a altei boli.
Electrocardiograma este un test ce masoara impulsurile electrice ale inimii. Inima este o pompa musculara formata din patru camere. Cele doua camere de sus sunt denumite atrii, iar cele de jos, ventricule. Un sistem natural electric, face ca muschiul inimii sa se contracte si sa pompeze sangele catre plamani si restul corpului.
Activitatea electrica a inimii poate fi detectata de la nivelul pielii prin niste mici discuri metalice, denumite electrozi. In timpul electrocardiogramei electrozii sunt atasati de piele la nivelul toracelui, bratelor si picioarelor. Acestia sunt conectati la un aparat ce transforma impulsurile electrice intr-o reprezentare grafica, pe care o inregistreaza pe hartie.

Aceasta reprezentare grafica, ce apare sub forma unei linii, este analizata de aparat si mai apoi de catre medic. O electrocardiograma poate sa arate:dovezi ale maririi de volum a inimii; semne ale unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii;  semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii (infarcte);  probleme ale ritmului cardiac (aritmii);  modificari ale activitatii electrice, determinate de un dezechilibru electrolitic; semne de inflamatie a sacului ce inconjoara inima (pericardite). O electrocardiograma nu prevede aparitia unui infarct miocardic.

ELEctrocardiograma

Electrocadiograma este o inregistrare a activitatii electrice a inimii la nivelul pielii. Cand se face aceasta inregistrare este indicat sa va relaxati (este foarte necesar) deoarece procedura este lipsita de durere. Nu exista contraindicatii pentru aceasta metoda.
Fiecare contractie a miocardului este urmarea unei excitatii electrice care provine de la nodulul sinusal si transmis musculaturii inimii. Aceste modificari ale potentialelor electrice ale inimii se pot masura la suprafata organismului, fiind prezentate printr-o imagine repetata a activitatii cardiace electrice. Cu ajutorul electrocardiogramei se pot enunta o serie de proprietati si boli ale inimii.
Electrocardiograma  verifica activitatea inimii si raspunsul acesteia la stimuli, adica impulsuri care ii declanseaza contractia. Linia EKG-ului consta intr-o serie de unde care sunt marcate cu literele Q, R, S, T si uneori U. Prima unda urmareste raspunsul atriilor la declansarea impulsului. R si S inregistreaza raspunsul ventriculelor la impuls, iar T inregistreaza raspunsul ventriculelor la sfarsirea impulsului. Distanta dintre unde reprezinta un interval.In functie de forma undelor si de lungimea intervalelor dintre ele, EKG-ul poate detecta diverse probleme in creearea si propagarea impulsului la nivelul inimii, schimbari de dimensiune ale camerelor inimii, probleme cu valvele care reduc fluxul sanguin in si dinspre inima si multe alte schimbari.

cum se face un ekg? 

O electrocardiograma standard nu dureaza mai mult de 5 minute. Veti sta intins si se vor pune niste electrozi in diferite locuri – pe brate, pe picioare si pe piept. Dupa aceste pregatiri se va face inregistrarea si rezultatele vor fi imprimate pe o foaie.
In timpul electrocardiogramei pacientul va sta intins pe o masa sau pe un pat. Zonele de la nivelul pieptului, mainilor si a picioarelor unde vor fi plasati electrozii, sunt curatate si eventual rase, pentru a furniza o suprafata curata si neteda. Intre piele si electrozi poate fi plasat un gel special sau niste mici tampoane imbibate cu alcool sanitar, pentru a inbunatati conducerea impulsurilor electrice. Pot fi folositi si electrozi de unica folosinta ce nu necesita gel sau alcool.
In cazul aparatelor mai vechi, electrozii trebuie repozitionati in timpul testarii. Dupa terminarea investigatiei electrozii si gelul sunt indepartati. Pe durata efectuarii testului, pacientul nu trebuie sa se miste sau sa vorbeasca, deoarece activitatea musculara poate influenta rezultatul. Pentru rezultate optime, pacientul trebuie sa stea intins, nemiscat si sa respire normal; uneori medicul poate ruga pacientul sa-si tina respiratia pentru cateva secunde. O electrocardiograma dureaza in medie 5 pana la 10 minute. In unele cazuri, aceasta perioada se poate prelungi, de exemplu, atunci cand se masoara ritmul cardiac.

Cand facem un EKG? 

Deoarece o electrocardiograma arata activitatea inimii doar pe durata inregistrarii, uneori este necesar sa fie monitorizata activitatea inimii pe toata durata zilei. In acest caz, doctorul va va recomanda sa folositi un EKG portabil care va inregistra activitatea inimii in mod constant in timp ce va desfasurati activitatile zilnice.

Electrocardiograma se face atunci cand pacientul are probleme cardiace sau cand exista suspiciunea unei boli sau a unei afectiuni care poate afecta ritmul cardiac precum diversele tulburari metabolice sau electrolitice. EKG-ul ar trebui facut de persoanele care au avut o pierde brusca a constiintei sau un colaps, deoarece cauza acestor probleme poate fi o afectiune a inimii. EKG-ul se face in mod normal si persoanelor care sunt operate sub anestezie totala, celor care lucreaza intr-un mediu stresant, persoanelor de peste 40 de ani la controalele de rutina care sufera de afectiuni cardiace pentru a se stabili activitatea cardiaca dar si persoanelor cu peacemaker.

ElectrocardiOgrama- preturi

Pretul pentru un consult cardiologic complet ce contine si EKG variaza intre 150 de lei  si 300 de lei. Preturile afisate au caracter informativ. Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati clinicile medicale de mai jos.


Daca v-a placut sustineti-ne pe:

Aici gasiti clinici medicale care realizeaza electrocardiograme

Electrocardiograma :
Impresiile, parerile si intrebarile dvs legate de Electrocardiograma