Intoarceti va la versiunea mobila a site ului
Boli de inimaBoli de inima-cardiovasculare. Aici oferim informatii utile despre bolile cardiovasculare, tipuri de boli ale inimii, recomandari si clinici unde va puteti trata bolile cardiovasculare.https://www.bucuresti365.roBoli de inima

Boli de inima

                 Bolile de inima si ale vaselor de sange sunt in continua crestere, iar acest lucru ne ingrijoreaza pe noi toti , mai ales pentru ca acese boli afecteaza si tinerii, supusi anumitor factori de risc.

                  Bolile cardiovasculare apar  in mod special  la oamenii care au un istoric familial al bolii. Ar trebui sa stim ca factorii de risc care influenteaza aparitia bolilor de inima si ale vaselor de sange  sunt: tensiune arteriala crescuta, grasimea din sange - colesterolul, obezitatea, lipsa activitatii fizice, stresul si fumatul. Bolile cardiovasculare sunt principala cauza a deceselor la nivel mondial, deși de-a lungul ultimelor două decenii rata mortalitatii cardiovasculare a scazut in multe tari cu venit ridicat. In acelasi timp, decesele si bolile cardiovasculare au crescut cu o viteza uimitor de rapida si in tarile mici si in curs de dezvoltare.

cele mai frecvente boli de inima

                  Boala coronariana este o boală a arterelor cauzată de acumularea de placi de aterom in  peretii arterelor care alimenteaza miocardului. Angina pectorala (durere in piept) si infarctul miocardic (atac de cord) sunt stari cauzate de boala coronariana.

                   Angina este modul prin care inima ne spune ca nu are suficient oxigen pentru ceea ce i se cere sa faca. Aceasta se intampla atunci cand arterele coronare (arterele care iriga inima cu sange) sunt blocate din cauza procesului de ateroscleroza. In urma acestui proces, pe peretele arterelor se depun placi de grasime calcificata, care vor reduce debitul sangvin la acel nivel.
                    O alta cauza a anginei este reprezentata de situatia in care efortul care se solicita din partea inimii este peste capacitatile pe care ea le are sau de situatiile in care are nevoie de mai mult oxigen decat in conditii normale. Angina mai apare si in cadrul altor boli cum ar fi anemia, bolile valvulare aortice, tulburarile de ritm cardiac sau functionarea exagerata a glandei tiroide. Principala cauza (90 - 95%) este ateroscleroza coronariana (formarea unor placi de grasime in interiorul arterelor care hranesc inima), care realizeaza ingustari sau chiar blocari ale fluxului sangvin la nivelul coronarelor conducand la suferinta zonei de miocard hranite de vasul respectiv.

                    Tratamentul crizei anginoase incepe cu intreruperea efortului sau cauzei declansatoare. Daca nu cedeaza in cateva minute, se recomanda administrarea de nitroglicerina sublingual. Daca durerea nu cedeaza in 5 minute, se poate administra al doilea comprimat, iar daca nu cedeaza in 20 - 30 de minute, se suspecteaza un sindrom coronarian acut (risc de infarct miocardic) si trebuie anuntata salvarea.

                     Tratamentul bolii de fond - ateroscleroza - presupune corectarea factorilor de risc prin stil de viata sanatos si tratament medicamentos prescris de medicul cardiolog. Acesta va urmari prin controale periodice si anumite analize de laborator eficienta si efectele secundare ale tratamentului.

                     In anumite cazuri, terapia medicamentoasa poate sa nu fie suficienta, impunand adoptarea unor metode mai invazive de tratament: interventional (angioplastie, cu montarea in interiorul coronarei ingustate a unui dispozitiv care mentine vasul deschis, numit stent) sau chirurgical (by-pass aortocoronarian).

 

TULBURARI DE RITM CARDIAC

                   Aceasta tulburare poate fi uneori inofensiva, dar tahicardiile, adica o accelerare si marire a ritmului cardiac, pot fi foarte periculoase. Există mai multe boli ale ritmului cardiac. De exemplu, o funcţionare defectuoasA a nodului sinusal sau intreruperea sistemului de conducere a stimulilor electrici. Rezultatul - inima se contracta ,fie prea repede, fie prea rar.

                     Cauza acestor tulburari de ritm este de regulă o boala a arterelor coronare care alimenteaza inima pacientului, un infarct miocardic sau o insuficienta cardiaca. Dupa varsta de 50 de ani, moartea subita apare de regula la persoanele care au afectate arterele coronare. 
                     Pacienţii care au avut un infarct de miocard trebuie supravegheati cu mare atentie, in special în primele zile, pentru ca inima lor are o sensibilitate crescuta şi pot aparea diverse tulburari de ritm. Metodele de preventie pentru tulburarile de ritm sunt aceleasi ca si pentru prevenirea altor boli cardiace: oprirea fumatului, a consumului de alcool, practicarea unui sport, controlul greutatii corporale, tratarea colesterolului crescut, a hipertensiunii arteriale etc.
 

INSUFICIENTA CARDIACA

                    Insuficienta cardiaca este o afectiune care se caracterizeaza prin incapacitatea cordului de a indeplini in mod adecvat functia de pompa, respectiv de a asigura un debit circulator corespunzator necesitatilor organismului.

                   Incapacitatea pomparii adecvate a sangelui se traduce, pe de o parte, printr-un aport inadecvat de oxigen si substante nutritive in tesuturi, cu functionarea deficitara a acestora, iar pe de alta parte prin stagnarea sangelui in diverse organe, datorita incapacitatii inimii de a-l prelua eficient. Insuficienta cardiaca are variate grade de severitate, independente de tipul problemei si de cat timp aceasta a persistat. Aproape orice afectiune cardiaca care afecteaza miocardul (muschiul cardiac), cel mai frecvent, dar si endocardul sau pericardul, pot conduce in stadii avansate sau in absenta tratamentului corespunzator la instalarea insuficientei cardiace.

                   Printre cele mai frecvente cauze se numara:

• Cardiopatia ischemica – suferinta inimii datorita irigatiei deficitare a acesteia. Apare, de obicei, ca urmare a stenozelor arterelor coronare prin depunerea de placi aterosclerotice la nivelul peretilor acestora. Urmarea este functionarea deficitara a inimii, cu posibilitatea dezvoltarii, in evolutie, a insuficientei cardiace.
• Infarctul miocardic acut – forma acuta a cardiopatiei ischemice, apare ca urmare a ocluziei unei artere coronare, cu necroza consecutiva a regiunii miocardice deservita de aceasta. In cazul afectarii unor regiuni miocardice intinse se pot instala fenomenele de insuficienta cardiaca acuta. Pe termen mediu si lung, evolutia este fie spre compensare (in infarctele miocardice mici) fie spre insuficienta cardiaca cronica.
• Hipertensiunea arteriala – persistenta valorilor crescute ale tensiunii arteriale poate conduce la insuficienta cardiaca. Intr-o prima faza, muschiul cardiac se adapteaza la efortul crescut determinat de necesitatea pomparii impotriva unei presiuni crescute prin hipertrofie (ingrosare) compensatorie. Ulterior, in absenta unui tratament eficient si a normalizarii valorilor TA, evolutia este spre dilatarea cavitatilor cordului si insuficienta cardiaca.

boli de inima- preventie

                  Metodele de prevenire a afectiunilor cardiovasculare nu necesita un efort prea mare din partea pacientului, ci vointa. Metodele sunt simple si usor de urmat si pot preveni nu doar afectiunile cardiovasculare, ci si alte tipuri de afectiuni, care nu tin de aparatul cardiovascular.

                 O altă metoda de prevenire a afectiunilor cardiovasculare consta in eliminarea factorilor de risc. In cazul hipertensiunii arteriale, afectiune cardiovasculară raspandita la nivel larg si acompaniata de  simptome precum sangerări nazale, dureri de cap, ameteli şi tulburari de vedere sau de auz, poate fi prevenita de pildă prin renuntarea la alimentatia nesanatoasa, stilul de viata neadecvat, consumul de alcool şi prin tinerea sub control a obezitatii.
             
                Totodată trebuie să se renunţe la consumul de alcool si cafea, sa se evite excesul de sare si de grasimi în alimentatie şi să sei nlăture starile de oboseala.

consultatii cardiologice - preturi

                  Pretul pentru examinarea cardiologica specializata este de la 120 de lei si pana la 180 de lei.Ergometrie, adica testul conditii de efort a inimii, in medie costa in medie 90 - 400 lei. Pentru un test de stres - ecou, este necesar alocarea, in medie, de 360 de lei.

                   Preturile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru informatii precise, va sugeram sa contactati cabinetele medicale de mai jos.

 


Daca v-a placut sustineti-ne pe:

Aici gasiti clinici medicale care ofera tratamente ale bolilor cardiovasculare

Boli de inima :
Impresiile, parerile si intrebarile dvs legate de Boli de inima