Control medical
Controlul medical consta intr-o serie de metode clinice sau paraclinice care se efectueaza de catre personalul medical cu scopul stabilirii unui diagnostic pentru un pacient.
Controlul medical periodic are rol preventiv, iar daca se depisteaza o anumita boala, aceasta va fi tratata cu succes, inca din prima faza de debut.
Sportivii de performanta fac control medical in mod regulat. Procedura cuprinde control corporal prin palpare si ascultare, folosindu-se instrumente ajutatoare ca si stetoscopul, ciocanul pentru stabilirea reflexelor sau otoscopul.Controlul medical este completat de o serie de examene de laborator.
Un rol important in cadrul controlului medical pentru toate persoanele il joaca anamneza, adica istoricul bolii. Din cauza stilului de viata actual, trepidant, stersant, a activitatilor de la serviciu si de acasa care ne consemneaza pe un scaun in fata computerului, a felului in care ne alimentam, cu produse de fast-food si patiserie, sanatatea noastra este pusa in pericol. Un procent considerabil din populatie consuma alcool in exces si fumeaza. Toate aceste date conduc la concluzia ca avem din ce in ce mai des nevoie de control medical, pentru ca este mai usor sa prevenim, decat sa tratam.
CARE ESTE SENSUL CONTROALELOR MEDICALE?
Toti stim ca in mentinerea sanatatii este foarte important ca o eventuala afectiune sa fie depistata cat mai devreme. Oricat de maligna este aceasta, daca se actioneaza din timp exista sanse de vindecare.
Deci preventia este esenta controlului medical si ofera o perspectiva clara asupra starii noastre de sanatate. Este recomandat un control anual.
Companiile investesc in supravegherea starii de sanatate a angajatilor contractand servicii medicale care asigura prevenirea, depistarea si dispensarizarea bolilor profesionale si a bolilor legate de profesie, precum si mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca a acestora.
Supravegherea starii de sanatate a angajatilor este asigurata de catre medici specialisti in medicina muncii. Angajatorii din orice domeniu de activitate, atat din sectorul public, cat si din sectorul privat au obligatia sa se afle in posesia unei evaluari a riscului asupra sanatatii lucratorilor, actualizata periodic, si sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice, necesare supravegherii sanatatii angajatilor.
Angajatii nu pot fi implicati sub nicio forma in costurile aferente supravegherii medicale profilactice, specifice riscurilor profesionale de la locul lor de munca/postul de lucru.
Serviciile medicale profilactice sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, pentru promovarea sanatatii la locul de munca.
Angajarea si repartizarea lucratorilor pe locuri de munca/posturi de lucru este permisa angajatorului numai in functie de starea de sanatate si de aptitudinile fizice si psihologice ale celor care solicita angajarea.
Orientarea si angajarea lucratorilor in munca se realizeaza obligatoriu prin examene medicale si psihologice efectuate conform reglementarilor legale ale Ministerului Sanatatii.
Legislatia interzice angajarea sau schimbarea locului de munca/ postului de lucru al lucratorilor, fara avizul medical emis de catre medicul de medicina muncii.
Fiecare angajat trebuie sa aiba un dosar medical propriu care se pastreaza la medicul de medicina muncii si va fi informat, la cerere, despre continutul dosarului sau medical.
TIPURI DE CONTROALE MEDICALE
Exista controale medicale in functie de sex, individuale sau pentru companii.
Controlul medical periodic include:
• înregistrarea evenimentelor medicale care s-au petrecut în intervalul de la examenul medical în vederea angajării sau la ultimul control medical periodic, până în momentul controlului medical respectiv;
• examenul clinic efectuat de medicul specialist de medicina muncii;
• examene clinice şi paraclinice complementare, diferenţiate în funcţie de vârstă, sex, stare de sănătate.
Alte tipuri de controale:
• control medical de adaptare - se efectuează la indicaţia medicului de medicină muncii;
• control medical la reluarea activităţii - efectuat după o întrerupere a activităţii de min. 90 de zile, pentru motive medicale sau de 6 luni pentru orice alte motive;
• supravegherea specială - pentru anumite categorii de angajaţi, expusi la riscuri profesionale;
• intocmirea fişierelor medicale şi a dosarului medical conform legislaţiei în vigoare.
Pareri
Un control medical la femei include: analize de sange si urina, EKG, spirometrie, ecografie abdominala, examinare la ginecolog, ecografie, test Papanicolau, ecografie de san sau mamografie.
La barbati peste 50 de ani este recomandat un control anual al markerilor tumorali pentru prostata, iar la femei peste 50 de ani se recomanda o coloscopie.
Pentru persoanele care au un job mai stresant si mai dificil, alaturi de controlul medical uzual trebuie facuta si o ecografie cardiaca Doppler, test de stres cardiac si un examen oftamologic.
Controalele medicale periodice previn boli grave prin mijloace simple, oferind posibilitatea unei detectari precoce. Ele identifica orice schimbare fizica, descopera modificari patologice, chiar in absenta unor simptome clinice aparente, prin analize de laborator si amendeaza alterari ale stilului nostru de viata.
De exemplu, se pot descoperi o hipertensiune arteriala, un cancer sau o maladie endocrina in fazele precoce sau se poate semnala o hipercolesterolemie (crestere a lipidelor in sange) care nu doare, dar care este deosebit de periculoasa in timp.
In general, intre copilul dus cu responsabilitate de mama la pediatru si adultul care ar trebui sa faca acelasi lucru pentru el insusi se creeaza, din pacate, o falie in timp.
PRETURI
Controlul medical poate costa de la 50 de lei si pana la 200 de lei.
Preturile sunt informative. Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati clinicile medicale de mai jos:
Scrie comentariu:
Subiecte din categorie:
clinici medicaleclinici medicale bucuresticlinica medicalaclinica medicala bucuresti