Intoarceti va la versiunea mobila a site ului
SomnologieSomnologiehttps://www.bucuresti365.roSomnologie

Somnologie

Tulburarile de somn au fost semnalate si studiate inca din antichitate. Insusi Hipocrate le mentioneaza in scrierile sale, iar in Egiptul antic erau tratate cu opium si corelate, impreuna cu visele, cu o stare de sanatate nu tocmai buna. La nivel stiintific, s-au facut observatii pertinente in acest sens abia in a doua decada a secolului XX, atunci cand s-a inventat electroencefalograma.
Inaintand inspre prezent s-a observat stagiile somnului, a fost identificata apneea in somn si s-au pus bazele primei clinici care diagnosticheaza si trateaza tulburarile de somn, la inceputul anilor ’70, in SUA.
Din acest moment, putem vorbi despre somnologie ca studiu stiintific al somnului, care include studii clinice si tratament in cazul tulburarilor si anomaliilor de somn.
Medicii au evidentiat adevarata dimensiune a acestei afectiuni, care, netratata, poate avea efecte catastrofale.

Somnologia – diagnosticare si investigatii

Somnologia reprezinta o sinergie de specilizari medicale, fiind un domeniu in care diagnosticul se obtine dupa investigatii amanuntite, pluridisciplinare. Pacientii afectati de tulburari de somn pot fi atat adulti, cat si copii. Somnologii folosesc o varietate de metode si aparate pentru a determina tipul de tulburare si tratamentul corespunzator. Cele mai frecvente probleme sunt tulburările respiratorii si  apneea în somn, sindromul de obezitate-hipoventilate, boala picioarelor neliniştite, narcolepsia sau sforaitul.
Metodele de diagnosticare includ jurnalul de somn, chestionarul de somn, actigrafia, examinarea fizica pluridisciplinara, polisomnografia, masurarea fluxului de aer expirat, a nivelului de oxigenare si ventilare, inregistrarea sforaitului, testele MSLT si MWT care masoara starea de somn latent si cea de veghe.
Prin toate aceste verificari, medicii specializati in aceasta ramura reusesc sa descopere cauzele si sa trateze simptomele care duc la scaderea calitatii vietii si la incapacitatea de a desfasura in conditii optime diferite activitati.

Somnologie – tratament

Tratarea tulburarilor de somn implica metode de corectare comportamentala, mijloace mecanice sau farmacologice. Cele de ordin comportamental se refera la un stil de viata ordonat, o igiena corespunzatoare a somnului, meditatie si relaxare, implicarea la nivel psihologic, Mijloacele mecanice se refera la interventii medicale mai mult sau mai putin invazive, chiar si chirurgicale, si la utilizarea unor dispozitive pentru a preveni, de exemplu, sforaitul. Tratamentele farmacologice se bazeaza, bineinteles, pe medicatia care sa combata tulburarile de somn.

Somnologie – preturi

Pentru o consultatie la o clinica de specialitate veti plati intre 60 lei si 170 lei, iar testele pot ajunge pana la 480 lei. Preturile sunt orientative, pentru detalii consultati clinicile din lista de mai jos.


 


Daca v-a placut sustineti-ne pe:

Somnologie

Somnologie :
Impresiile, parerile si intrebarile dvs legate de Somnologie